Gå til hovedinnhold

Hvordan lage fortommer for vertikalfiske

Vertikalfiske i ferskvann fungerer bra hele året, men særlig når vannet holder badetemperatur er det få fiskeformer som er mer effektivt og dessuten morsomt enn vertikalfiske. Med vertikalfisket kan du fiske akkurat der fisken står (langs kantene, i hølene og på undervannsplatåer) og friste den maksimalt med små bevegelser for virkelig å selge inn gummigodsakene. Her ser vi på hva jeg bruker av fortommer ved vertikalfiske etter gjørs, abbor og røye og hvordan jeg lager de. Det finnes sikkert like mange meninger om hjemmelagde fortommer som det finnes vertikalfiskere, men dette er i hvert fall slik jeg gjør det.

Artikkelen ble først publisert på www.hooked.no, denne utgaven er lett modifisert på bagkrunn av noen spørsmål jeg fikk etter at artikkelen på Hooked ble lagt ut. Takk til alle som kom med spørsmål og kommentarer, dere bidrar til at jeg blir en bedre skribent, og til mitt sportsfiske, så jeg setter stor pris på tilbakemeldingene.

Jeg bruker E-Sox Super 7 Piker Trace Wire på 0,27 mm med 13 kg (28 LBS) bruddstyrke til disse fortommene. Denne wiren tåler endel juling før den splitter seg eller får "kink", dvs varig knekk som gjør at jiggen ikke vil bevege seg optimalt lengre. Denne wiren er IKKE plastbelagt, jeg foretrekker slik wire til vertikalfisket fordi wiren sitter bedre i crimpsene enn plastbelagt wire. Til grøvre fortommer for spinnfiske bruker jeg plastbelagt wire for å unngå slitasje på multifilamneten fordi multien og wiren gnis mot hverandre. Men da bruker jeg også grovere wire og crimps.



For å feste wiren brukes crimps som er små rør i et passende metall. Jeg bruker Drennan Slim Crimps som er laget spesielt for wiren jeg bruker. Disse finnes også i en tynnere og en grovere utgave. Det finnes mange varianter av crimps på markedet, og de fleste fungerer bra, så lenge de størrelsesmessig passer til wiren du skal bruke.




Det er litt smak og behag hva man vil ha i hver ende av wiren. Denne gangen bruker jeg en Mustad splittring i størrelse 4.9 (12 kg/ 26 LBS) i enden som sena skal i, og Sølvkroken Snaphvirvler i størrelse 10. Dette er passende for de smågjørsene og abborene jeg stort sett er i kontakt med, er det stor gjørs der du fisker hadde jeg gått opp i størrelse på begge deler. Ideelt sett bør man bruke Stay-lokk snapphvirveler for grøvre fisk, siden de tradisjonelle snapphvirvlene kan åpne seg. (Jeg har opplevd dette flere ganger, så problemet er høyst reelt.)
 
Hvis du ikke bruker en snapphvirvel til å feste fortommen i men knyter rett på er det en fordel å skifte ut splittringen med en svirvel i samme størrelse som snapphvirvelen. Da motvirker du tvinn og det er også enklere å knyte i en svirvel enn i en splittring.

Du trenger en avbiter, og hvis du vil en egen crimptang. På disse smågreiene bruker jeg ikke crimptang, og siden wiren jeg bruker har gøy kvalitet og ikke splittes fort, trenger jeg ikke avbiter som kapper rundt, men klarer meg med en søt liten sak som denne. På grøvre fortommer bør du bruke en bedre avbiter og skikkelig crimptang.




NB! Dette er fortommer for lett fiske som vertikalfiske, dropshot og popperfiske. Til det tyngre gjeddefisket med tunge shadjigger, jerkbaits og store poppere MÅ du bruke langt kraftigere saker. Men gjørsen (og abbor) er fortomms-sky og derfor kjører jeg med så lett og tynn wire som mulig. Jeg har aldri opplevd at disse har røket, men skulle det smelle på en stor gjedde bør du kjøre fisken forsiktig. Husk at korte vertikalstenger, multifilament og kort snørelengde mellom deg og fisken gir stor belastning på fortommer og knuter.

Med moralpreknen ute av verden og utstyret på plass skrider vi til verket. Tre på en crimp og splittringen på wiren:




Lag en løkke og tre wiren igjennom crimpen en gang til: 



Lag en ny løkke og tre wiren igjennom for siste gang:



Bruk avbiteren til å (forsiktig) klemme sammen crimpen, her har jeg klemt på fem steder og det holder lenge.



Klipp av wirebiten som stikker ut, du er halvveis til mål nå:




Prinsippet er det samme som for den øverste delen av fortommen, men en god ting kan visstnok ikke gjentas for ofte, så vi tar det en gang til.

Klipp av wiren så du får "passe" lengde. "Passe" er et relativt uttrykk og her er det plass for en stor dose synsing. Jeg synes et sted rundt 30-40 cm er passe. Det er langt nok til at en gjedde som innhalerer vertikaljiggen kan reddes, og kort nok til at fortommene blir enkle å oppbevare. Er du i tvil, så lag heller for lange fortommer enn for korte. De fortommene du får kjøpt i butikken på 10-15 cm er bare tull!

Etter at du har klippet wiren, tre på en crimp og snapphvirvelen:



Lag en løkke og tre igjennom wiren en gang til:



Lag en ny løkke og tre igjennom for siste gang:



Klem til over crimpen og kapp av wirebiten:




I vann uten gjedde kan man forresten fint bruke den samme teknikken med fluorkarbon i steden for wire for en enda mer "usynlig" presentasjon av jiggen. Gudeline sin Egor+ fluorkarbon i 0,405 mm (11,59 kg/ 25,56 LBS) er dyr men god og passer perfekt i de samme crimpsene som vi brukte over. Jeg bruker såpass tykk fluorkarbon fordi den blir stiv nok til at stingeren på jiggen ikke henger seg opp i fortommen så fort, og fordi den sitter bedre i crimpsene enn tynnere fluorkarbon.





Klar for vann både med og uten gjedde, nå lever diverse gjørs, abbor og røye farlig....





Den samme teknikken med crimps og wire eller fluorkarbon er også glimrende til å lage stingere. En stinger er rett og slett en eller flere ekstra kroker til å montere på jiggen for å lettere kroke de fiskene som er forsiktige og ellers bare nafser i jiggen uten å krokes på jigghodets krok. Jeg bruker alltid stingere ved vertikalfiske, og i 90% av tilfellene er det stingeren som kroker fisken på de trege dagene, ikke selve jiggkroken. Selv på dager hvor det er god fart i fisket vil en betydelig del av fisken krokes med stingeren, så dette er et aldri så lite "must" ved vertikalfiske.

Et lite tips når du skal lage stingere er å finne frem boksen med jiggkroppene dine og ha de lett tilgjengelig så du får målt opp riktig lengde på stingerne med en gang. Husk at stingeren ikke skal for langt bak på jiggen, for da hemmer den bevegelsen i vannet. Stingere er "forbruksmateriell" så lag så mage du gidder, i litt forskjellige lengder og litt forskjellige krokstørrelser. På bildet under bruker jeg en krok fra Mustad i størrelse 8, men også størrelse 6 (for større shadder) og 10 bør finnes i en vertikalfiskers utstyrsskrin. Til finfisket etter småabbor kan man gå ned på størrelse 12 også, det går faktisk fint an å bruke en stinger med liten krok ved dropshotfiske, men da må man ned i krokstørrelse for at ikke dropshot-jiggen skal hemmes i sine bevegelser.




Nå lever diverse abbor, gjørs og røye farlig!

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?