Gå til hovedinnhold

Nytt på markedet: Sunline og Keitech

Team Colibri er så heldige at vi har fått noen vareprøver tilsendt fra Profisker.no. For de av dere som ikke kjenner til Profisker.no, kan dere ta en titt på denne artikkelen. Hos blant annet Villmarksbutikken (VMB) kan man nå få kjøpt produkter fra Reins, Sunline, Keitech og St.Croix. Sistnevnte er stenger av høy kvalitet som vi håper å få noen kast med i løpet av 2017.

Keitech kommer, i likhet med Reins, fra Japan, og det Profisker har tatt inn til Norge er soft baits til primært abbor og gjedde. Vi har testet Keitech sin kanskje mest anvendelige shad, Easy Shiner (10cm og 12 cm) til abbor og gjedde. Til tross for at den er utformet som en shad, altså med litt høyde, går det fint å rigge blant annet offset. Det er skjært ut "spor" på ryggen av Easy Shiner som gjør at kroken kan skjules, samtidig som det gir litt mindre gummi å trenge gjennom når fisken biter. Dette går forresten igjen i flere av Keitech sine produkter. For tips til rigging, se denne artikkelen som jeg skrev i fjor. Der viser jeg rigging av offsetkroker på gummi av annet merke, men designet på shad'ene gjør det like relevant for Keitech, som man faktisk får kjøpt i Norge.
Finfin abbor som fant ut at Easy Shiner 4" var perfekt frokost
I tillegg til å være allsidig hva rigging angår er Easy Shiner en meget fin shad. Jeg har brukt denne tidligere, da ved fiske sør i Europa. Her viste det seg at denne hadde en høy stjerne blant profilerte fiskere, og når man har fisket litt med denne skjønner man fort hvorfor. Med relativt myk gummi har man en shad med et fint bevegelsesmønster også i lave hastigheter. Dette er til stor hjelp blant annet når man ønsker å fiske sakte for eksempel under vårfisket. Desto viktigere, i hvert fall for min del, er at den beveger seg godt også når den synker etter utkast eller ved jigging. Easy Shiner er derfor et meget godt valg for deg som skal jigge abbor, da du får en shad som gir fra seg godt med vibrasjoner også når du lar den synke fritt. Alt i alt en veldig allsidig shad som kan rigges på utallige måter, og som er såpass myk at den har nok innebygd bevegelse til alt fra vanlig spinnfiske til vertikalfiske.

Her er en pakke med den største varianten, 5 inch, samt en 4 inch urigget shad
Keitech Swing Impact er en annen jigg vi har testet, som etter litt research viser seg å være meget populær blant annet i USA. Den har en utforming som kan minne om en mellomting mellom mark og byttefisk. Det er altså ikke noen naturtro kopi av et bestemt bytte, men med en fin gange og bra vibrasjonsmønster er det en veldig spennende sak!
En Swing Impact 4 inch rigget med cheburashka-skalle
Om Easy Shiner egner seg godt til rigging med offset krok, er Swing Impact like god, eller bedre. Som man ser av bildet over er selve jiggen mer kulepennformet. Her kan man rigge med relativt små kroker, og likevel ha nok luft/opprom under som sikrer god kroking når fisken biter. Poenget er at agnet man har rigget på kroken skal skli ned på kroken når fisken napper. det vil si at man er nødt til å tilpasse kroken til type agn. En mindre krok betyr ofte at krokspissen kommer nærmere skallen, men Swing Impact er såpass myk at dette ikke får noen stor påvirkning på kroking av fisk. Dette gir også en ledigere gange i halen på jiggen.

På bildet over har jeg montert jiggen på en såkalt cheburashka jig, eller "bottom jig". Disse jiggskallene får man kjøpt hos de fleste dedikerte sportsfiskebutikker i Norge, og man kan velge mellom bly eller tungsten som materiale. Profisker.no har selv kommet med en variant i ulike vekter, og foreløpig finnes disse kun i bly. Med tungsten oppnår man samme vekt som bly i mindre størrelse. Utover forskjell i størrelse skal det visstnok gi en annen lyd når det dunker i stein på bunnen. Jeg bruker slike skaller først og fremst når jeg rigger med offset krok, men ønsker direkte kontakt med agnet. Alternativet ville vært texas rig med "pegged" vekt, som vil si at vekten man setter foran kroken på fortommen fikseres inntil krokøyet. Da oppnår man omtrent samme effekt som cheburashka. Noe ulikt vil det være da Texasriggen er montert på en og samme fortom, mens man med cheburashka får flere frie punkter, som ved festet i skallen, og festet mellom skallen og kroken. Fordelen med cheburashka er i mine øyne at jiggen får en enda friere gange enn om den festes med tradisjonell jiggskalle. På bildet ser man cheburashka med offset krok, men man kan selvfølgelig bruke en vanlig krok også, typ Aberdeen. Da er den ikke lenger beskyttet mot gress og annet, men krokningsegenskapene øker, kontra offset.

Shad Impact er en type non-action jigg som fungerer veldig bra til vertikalfiske, men også tradisjonell jigging når man ønsker å presentere noe med lite egenbevegelse.
Shad Impact og Easy Shaker er to typer non-action jigger som nå er å få kjøpt i Norge. Begge egner seg til dropshot eller annen form for vertikalt fiske. Easy Shaker kan også være spennende for de som ønsker å prøve teknikkene neko, wacky eller kanskje carolinarigg. Easy Shaker er en markimitasjon som kan minne om en krysning mellom Swing Impact og Shad Impact hvor kroppen består av ribber, mens halen er som Shad Impact.

Den siste varianten fra Keitech som jeg vil trekke frem er Keitech Crazy Flapper. Dette er en krepseimitasjon som alle ivrige abborfiskere bør skaffe et eksemplar av. Det finnes mange selskaper som har lagd krepseimitasjoner, hvor noen fungerer bedre enn andre. Av det man får kjøpt i Norge er det flere som mener at Keitech sin er nærme toppen, om ikke på topp.

Crazy Flapper kommer i pakninger som er godt forseglet, heldigvis.
Crazy Flapper lager mye bevegelse i vannet med de store klørne. Ut av pakningen sitter alle klørne sammen, men de kan lett separeres for mer støy og bevegelse. For dager hvor det skal presenteres noe med lite bevegelse er det kanskje en ide å la de sitte sammen? Krepsen kan rigges på mange ulike vis, men siden man oftest fisker slike imitasjoner nær bunnstruktur er det lurt å skjule kroken. Artikkelen som er linket til høyere opp viser slik rigging på shad, men prinsippet fungerer like bra på krepseimitasjoner. På bildet over ser man to forskjellige måter å rigge på hvor den ene er rigget med nevnte cheburashka, mens til høyre ses BFT sin nye Triple-S jiggskalle. Den gir krepsen en fin, stående, posisjon på bunnen. Med litt bevegelse i vannet vil den så sende ut vibrasjoner med klørne sine som lett oppfattes av omgivelsene.
Her ses forskjellen på de to riggene. Lett å se for seg at cheburashka gir en veldig "fri" presentasjon av agnet.
Felles for alle variantene vi har testet fra Keitech er at de er impregnert med salt, samt tilsatt smak. Dette merker man så fort man åpner en pakke og lukter på herlighetene. Fordelen med saltet er at det forsterker smaken når fisken biter i agnet, som igjen skal gjøre at den ikke like lett slipper taket. Slik er i alle fall teorien. En annen fordel med salt er at det maskerer lukt/smak av hendene som berører agnet, samt at det skjuler lukt/smak av selve plastikken brukt for å fremstille agnet.

Sunline er ny i Norge, men anerkjent i spesielt USA og Asia. De er blant verdens ledende lineprodusenter og har mange av de mest profilerte Fluorcarbon- og flettede linene i sitt sortiment.
Vi har testet et par forskjellige flettede liner, og kommer her med et førsteinntrykk. For å kunne si noe håndfast om snører er man avhengig av å teste over lang tid for å kunne si noe om slitasje, fargens holdbarhet og en eventuell sammenlikning med snører man har brukt tidligere.

Som med Keitech vet vi at man kan få kjøpt Sunline hos VMB, men det er mulig Profisker har solgt inn denne andre steder også. Vi henviser til Profisker.no for mer info om utsalgssteder.

Sunline Castaway med sin lett gjenkjennelige farge
Sunline Castaway er en av linetypene vi har fått til testing. Det første man legger merke til er den lyseblå, og lett diskrete fargen på lina. Det største salgspunktet er likevel følelsen man får når man kjenner på lina, så her er det bare å be selgeren åpne en eske slik at du får teste! En line som føles så glatt og fin som denne gir store forventninger til kastelengde, og foreløpig kan vi si at vi er meget imponert. Denne er foreløpig testet til abborfiske med lette jigger, og erstattet vanlig multiline. Det man straks merker er en markant forskjell i kastbarhet. Kastelengden økte betraktelig, og den glatte, runde lina gir mindre risiko for backlash med multiplikatorsnelle.

En runde med testing viser også at når uhellet er ute og kråkereiret er et faktum, er det relativt enkelt å få løsnet opp igjen. Takket være den glatte overflata virket dette noe lettere enn med tradisjonell braid som gjerne graver seg ned.

Castaway er laget med en blanding av PolyEthylene (PE) og monofilament. PE er det vi i dag kaller braid eller flettet line. Videre er den belagt med coating, som gir den glatte overflaten. Som allroundsene bør denne være et godt alternativ, og mange sluk- og spinnerfiskere bør ta en titt på Castaway. Prismessig ligger den i øvre sjiktet, men det er forventet om man kjenner spesifikasjonene. Her gjelder det å være åpen for å prøve et nytt merke. Kanskje får du en ny favoritt?

Super Braid 5 8-trådig braid
Sunline Super Braid 5 er line nummer to fra Profisker vi har fått testet en del så langt denne sesongen. Igjen, dette blir kun førsteinntrykk da vi ikke har testet over lang tid. Det som skiller denne lina fra andre på det norske markedet er at den er multifarget, altså består av seksjoner på 10 meter med ulike farger. Som navnet tilsier består den av 5 farger, og hvite felter på 10 cm for hver meter. Dette kan være kjekt ved for eksempel dorging uten telleverk for å holde oversikt over hvor langt ute agnet er. Det kan også brukes ved jiggfiske fra båt for eksempel i dype vestlandsfjorder. I grove dimensjoner finnes det alternativer til denne typen liner i Norge, men her snakker vi liner med dimensjon ned i 0,15. Super Braid 5 har foreløpig blitt testet til lett ferskvannsfiske i diameter 0,15. Som Castaway kaster den godt, selv om den ikke føles like glatt. Dette skyldes at det er en ren flettet line, samtidig som den muligens har noe mindre coating enn Castaway.

Kvalitetssnelle med kvalitetsbraid!
Super Braid 5 har så langt vært problemfri, og har ikke gitt noen vindknuter eller backlash. Det er verdt å nevne at denne er en videreutvikling Sunline har gjort fra 4-trådig utgave, og versjonen du får kjøpt i Norge er 8-strand, som betyr at den består av 8 flettede tråder. Nå finnes det mange alternativer til dette på markedet, men det er verdt å ta med i betraktning ved kjøp av ny line. At den er flettet med 8 tråder sikrer en rundere profil, som igjen hjelper linepålegging, gjør at du får mer line på snella samt at det gir mindre friksjon når du kaster. Kommer man over billig braid, bør man sjekke hvorvidt det er 8 eller 4 tråder. Jeg er ikke i tvil om at jeg heller legger litt ekstra penger på bordet for en rundere line!

Profisker leverer også Sunline Super PE 8 Braid i Norge. Dette er vanlig 8-trådig flettet line (PE), men i motsetning til Super Braid 5 kommer den i en meget tiltalende oransje farge. Jeg sier tiltalende fordi dette er midt i blinken for meg når jeg skal fiske etter blant annet abbor med jigg. Ved jiggfiske er man avhengig av å ha kontroll på lina, og en godt synlig line er alfa og omega. Jeg har foreløpig ikke testet denne ennå, men kommer tilbake med noen ord om den senere i år. Er du på utkikk etter ny braid har Sunline flere gode alternativer. Jeg har kommet med mine tanker rundt to av disse i form av et førsteinntrykk. Utpå høsten regner jeg med å kunne si noe mer håndfast hva gjelder langtidsbruk. Så langt ser det bra ut, og noe annet er ikke å forvente fra Sunline.

Som jeg nevnte innledningsvis er alle produkter nevnt i denne artikkelen vareprøver fra Profisker.no, men jeg har selv gått til innkjøp av blant annet Keitech Easy Shiner og Crazy Flapper!

Kommentarer

Populære innlegg

The perfect settings for Lowrance? A guide on how to set up your 2D-sonar part I.

Perhaps the most repeated question in Facebookgroups and forums regarding marine electronics: "What are the best settings?" The bad news is that there is no uniform answer to that. The good news is that you can adjust settings according to conditions if you have a little knowledge as to what settings you should tweak and why. Here is part 1 of our guide to get the most out of your unit in regards to settings.

What is the difference between HDS Carbon and HDS Live?

Here we go again, a new generation of the Lowrance HDS. And with that Facebook and the different forums are flooded with questions referring to the difference between the new and the old. So what is the difference between Lowrance HDS Live and HDS Carbon?

Lowrance Elite Ti2 versus Elite FS

  When Lowrance launches a new mid-range unit, it is a big deal. Forums and Facebookgroups light up with questions on the new stuff, differences towards the old stuff and questions on compatibility. As usual, we in Team Colibri will try our best to sort that out, both on a technical level and with a more practical in-your-boat approach.

What is the difference between Lowrance HDS Live and Elite Ti2?

Lowrance as a brand of marine electronis is well known to all anglers, but the differences within their range of different models seem to cause quite a few questions out there. Here we will try to outline the difference between Lowrance HDS Live (top end) and Lowrance Elite Ti2 (middle range). Lowrance Elite Ti2 vs Lowrance HDS Live (photo; lowrance.com) As usual, we will start with the tech and then try to translate those technical aspects to practical differences while out on the water. Hardware - housing, screen and connections. The screen and housing on Elite Ti2 is the same as on the previous Elite Ti, and again more or less the same as on HDS Gen 2 Touch. (The memorycard-door and mounting-bracket is different from HDS Gen 2 Touch.) This is by no means new stuff, and compared to the more advanced housing and screen on HDS Live, Elite Ti2 is starting to show its relative age. However, with that in mind it is worth noting that when looking at the competition, several of

Lowrance Hook 2 versus Lowrance Hook Reveal

You have to hand it to Lowrance when it comes to the name of their new entry-level line of sonar and chartplotters. We all want to hook up, and what better way to do that then by having our marine electronics reveal to us where the fish are?